dimarts, 23 de desembre del 2008

Escudella i carn d'olla

Bé, dia 23 de Desembre, a casa amb els nens, què hi ha millor que reunir-nos a la cuina per preparar un dels plats més simples però sens dubte més gustosos de la nostra cuina.

Anem a pams. Primer, els ingredients:

Per la pilota:
  • 300 gr de vedella i 300 de porc, tot ben picat (la Mano em recomana posar més vedella que porc -proporció 5 a 1-, per fer-ho menys greixós)
  • una llesca de pa
  • all i julivert
  • un ou
Pel brou
  • 200 grams de cigrons
  • un parell de talls de vedella (conill i pit)
  • un os, també de vedella
  • un tall gruixut de cansalada crua
  • mig peu de porc
  • un tros de gall d'indi
  • una butifarra negra
  • api, porro, un parell de patates i pastanagues
I, òbviament, galets com més grans millor. Diuen que els de Sant Hilari són els més bons, però els paquets de pasta d'ou de qualsevol marca decent són prou gustosos, al meu parer.

I aquí ve la recepta (sempre queda millor si es prepara tot el dia D-2):
  1. Abans que res deixarem una nit els cigrons en remull amb una mica de sal. És important que en posar-los a l'aigua els refreguem una mica, per a que es suquin bé.
  2. Quan ens hi hàgim de posar farem la pilota, per deixar-la preparada. Agafarem la llesca de pa i la mullarem amb llet una mica per a poder esmicolar-la bé. Barrejarem les molles amb la carn picada de vedella i de porc, l'ou, la picada d'all i julivert, una mica de sal i pebre.
  3. Omplirem una olla d'aigua i l'escalfarem. Quan estigui tèbia afegirem els cigrons i la carn (els talls de vedella, la cansalada, el peu de porc, el gall d'indi i l'òs). Ho durem a bullir de forma alegre, i després baixarem el foc per a que faci xup-xup durant una hora i mitga aproximadament (com més millor). De tant en tant anirem treiem l'escuma que es forma a la part de dalt.
  4. Al cap d'aquesta estona ja podem posar la pilota, que haurem enfarinat, i la butifarra (i qualsevol altre tall de carn "tova" que tinguem, per exemple pollastre). Afegirem també les herbes ben netes: api, porro, patata i pastanaga. Ho deixem una horeta més a foc lent, desescumant de tant en tant.
  5. Quan els cigrons estiguin cuits, afegirem la sal. NO ABANS!
  6. That's it. Ho colem tot bé i ja ens queda el brou per afegir-hi els galets 20 minuts abans de servir. El material que hem colat el servirem en una safata apart per menjar després de (o amb) la sopa.
Sense paraules, com passa sovint....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails