- una cuixa d'ànec confitada per cap;
- 1kg de patates blanques;
- 3 pomes de Girona (si ets a Girona... ;-);
- 3-4 cebes mitjanes;
- sucre de canya (o bé una mica de mel) i un rajolí de de Porto/Xerès.
La preparació és molt simple, tot i que no immediata:
- Les cuixes:
- les treiem dels seus envassos i les deixem a temperatura ambient sobre un plat per a que vagin perdent el greix; si això ho feu, com nosaltres, en plena onada de fred a l'Empordà millor que les deixeu sobre una estufa de llenya o al costat de la llar de foc;
- 40 minuts abans de servir-les les deixem en una plata de forn o una cassola de terra i les deixem 10-15 minuts fent-se per banda amb uns 10 minuts finals de gratinat per a assegurar una pell cruixent; aquí la M ens va fer lloc al seu forn mentre preparava un pastís tatin que va rematar el sopar de quina manera).
- Les patates:
- abans de sortir de casa les vaig tallar a dauets d'un parell de cm d'aresta i les vaig deixar en aigua freda uns 10 minuts per a eliminar l'excés de midó;
- a ca la M les vam fregir amb abundant oli al qual havíem afegit el greix sobrant de les cuixes;
- just 3-4 minuts abans de treure-les, cal afegir-li un parell de dents d'all talladet petit (jo no hi trec mai el germen, disculpeu);
- dels nostres amfitrions em quedo, entre moltes altres coses, amb el truc de deixar les patates fora de l'oli un cop ja fetes per tal de ficar-les-hi novament un minut just abans de servir.
- La compota:
- pelem i tallem a bocinets les tres pomes, i les deixem a una cassoleta amb un got d'aigua, un parell de cullerades de sucre de canya (o bé l'equivalent de mel) i el rajolí de Porto/Xerès (o conyac, si no hi ha res més);
- ho deixem fent xup-xup a foc lent tanta estona com calgui, anant remenant i xafant la poma sovint;
- quan ja està prou reduït ho triturem fins que quedi ben homogeni.
- La ceba:
- afegim les cebes tallades a bocins a una paella amb un rajolí generós d'oli i les deixem coent-se a foc ben lent entre una hora i mitja i dues hores;
- podem afegir-hi un punt de mel, però si les cebes són ja dolces millor que no;
- si en tenim, podem afegir-hi al final una punta (una chispita, que diria la mano) de comí que mai fa mal, més aviat al contrari.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada